Att söka lån på via internet med endast ett bank-ID till hands

Ville man teckna ett lån för tio år sedan så gick man helt sonika till banken och där fick man sitta tillsammans med en handläggare och gemensamt gå igenom hur stora inkomster man har, hur stora utgifter och hur det ser ut med övriga lån osv. En väldigt utsatt situation som många drog sig för, det är liksom inte så bekvämt att prata ekonomi med helt okända människor. I dag så löser de flesta säkra lån på nätet istället. Det finns en uppsjö av olika banker att låna ifrån, man behöver alltså inte gå till sin ordinarie bank. Hur väljer man då vilken bank man ska ta sitt lån hos, det du ska kolla upp är detta:

  • Hur ser avbetalningsplanen ut och hur hög är räntan?
  • Är banken tillförlitlig?
  • Hur ser deras villkor ut, hur mycket kommer din månadskostnad att bli? Läs igenom noga innan du bestämmer dig för att ta ett lån hos just dem.
  • Skulle det krisa, erbjuder de en fri månad för avbetalning?

När du ansöker om lån hos exempelvis Bank Norwegian så får du först ansöka om ett lånelöfte. Då får du fylla i en ansökan där du anger din årsinkomst och om du samsöker, även din sambos årsinkomst. Du får också fylla i vilket belopp du vill låna och sedan även personliga uppgifter som adress, telefonnummer, personnummer, bankkonto och mailadress. Vissa vill också att du anger i vilket syfte som du söker ett lån, men då brukar det endast vara att man kryssar i vilket område som lånet ska gå till.

bankid

När formuläret är ifyllt så skickar du in din ansökan och använder dig av ett bank-ID för att styrka din identitet, det går också att välja mobilt bank-ID (https://www.bankid.com/). När banken som du söker ifrån får in din ansökan så kommer en handläggare att avgöra om ditt lån blir godkänt eller inte. De kommer att titta på hur stor din inkomst är och hur mycket andra lån som du har för att se om du kommer att klara av att betala din månadsavbetalning. När det är gjort så kommer även en kreditbedömning att göras för att se om du har någon skuld eller betalningsanmärkning hos kronofogden. Om du har det så kommer dina chanser att minska betydligt men skulle anmärkningen ligga långt bak i tiden och att du har skött dig sedan dess så har du fortfarande chans att få ditt lån beviljat. När lånet är beviljat och din kreditsäkerhet är bedömt som ok så tar det oftast mellan två dagar till två veckor innan lånet är utbetalt. Det är stor skillnad på bankerna hur lång tid det tar att få ut sina pengar så detta är viktigt att du kollar upp innan du ansöker om ditt lån, för skulle det vara bråttom och du behöver dina pengar inom en vecka så kanske vissa banker inte kan uppfylla detta krav.