Låna pengar på banken – Bolån

Att köpa hus eller lägenhet idag är ingen billig affär, dock så går det att göra fynd men faktum är att det är mycket svårt att spara ihop hela summan själv. Därför finns bankerna där och erbjuder bolån, det man får betala är ränta samt uppläggningsavgifter. Vissa delar av lånet behöver man inte amortera direkt men andra har krav för amortering. Läs på om amorteringkrav och vilka regler som gäller idag.

Ta reda på vilken budget ni har. Lånelöfte hos banken

Det första ni kan göra är att besöka banken och begär att få ett lånelöfte utifrån era möjligheter. Då kommer ni att få ett papper på hur mycket ni kan få låna hos banken. Med den riktsumman kan ni sedan leta efter boende. Eftersom det brukar bli budgivning på populära objekt så är det mycket bra att veta sina gränser. Annars kan det bära iväg på budgivningen och man budar kanske för mer än vad man hade tänkt sig. Smärtgränsen sätter ni och banken i ert möte om lånelöfte. När man får ett lånelöfte så väger man inte framtida kostnader med de inkomster ni har idag. Även eventuella räntehöjningar vägs in och man räknar på att man ska klara av en viss räntehöjning.

Men efter att banken har gett er ett lånelöfte så brukar det vara giltigt i ungefär ett år efter utfärdandet. Det ger er tid att hitta ert nya boende.

Missnöjd med bankens lånelöfte?

Har ni fått ett lånelöfte från banken som ni inte är nöjda men, ni hade förväntat er mer? Testa då att gå till en annan bank. Det är inget som hindrar er att ansöka om lånelöfte hos andra banker. Byter man bank och flyttar alla övriga saker brukar det löna sig. Hör med flera banker och jämför hur stort lånelöfte ni kan få och hur räntorna skiljer sig.

Topplån och bottenlån? Betala en viss del själv?

Idag råder det ändrade förutsättningar på lånemarknaden om bolån. Idag kan man få låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde och det går att ha ett bottenlån på upp till 75 % av dessa 85 %. Resterande procent upp till 85 % går att lägga in i ett topplån.

Bottenlånet betalas av på allt mellan 5 – 50 år och behöver inte amorteras rakt av (2015)

Topplånet betalas av på mellan 5 – 10 år med rak amortering.

Men resterande belopp från 85 % av marknadsvärdet måste man tillföra själv. Alltså det är ett måste att betala in en del av bostadsköpet med eget kapital från sparade pengar eller eventuellt en annan husförsäljning. För en tid sedan gick det att låna pengar på hela värdet. Bottenlånet bestod av 75 % och resten kunde läggas på ett topplån och på så sätt behövde man inte gå in med eget kapital när man skulle köpa hus eller lägenhet.

Det viktigaste rådet i texten är att jämföra olika banker. Det är inte säkert att din bank som du har haft i flera år har bäst erbjudande. Ni kan spara flera tusen kronor om året i bästa fall.