Låna pengar till kontantinsats

Som vi har skrivit i vår avdelning om bolån så står det att man måste skjuta till egna pengar för husköpet idag. När man inte har en bank som tillåter lån till hela marknadsvärdet så kan det vara svårt att genomföra hus- eller lägenhetsköpet. Oavsett om man har ett lånelöfte eller inte så måste man ändå använda egna pengar för att betala resten av köpeskillingen som det heter.

Det finns banker som kan gå in och erbjuda ett privatlån till personer som vill låna till den resterande delen men alla gör inte det, inte om allt är i samma bank. Dock så finns det andra aktörer som erbjuder privatlån och på så sätt man låna pengar till kontantinsatsen.

Alla har inte tillgång till ett sparkapital på ett par hundratusen kronor och då blir det svårt att investera i en egen bostad. Även om man har bra ekonomi samt fast inkomst så går det inte att spara ihop denna summa under en rimlig period. Leta efter ett annat lånföretag eller en annan bank som kan erbjuda ett privatlån.

Privatlån, Blancolån

Ett privatlån eller blancolån som det också brukar kallas för är ett lån utan säkerhet. Lånar man till sitt hus eller lägenhet upp till 85 % av marknadsvärdet så ligger huset i sig som säkerhet. Men ett privatlån eller blancolån har ingen säkerhet och då tillkommer det även en högre ränta, det blir dyrare att låna. Vissa banker och långivare har speciella lån för just detta där lånebeloppet går ända upp till 400 000 kr, en summa som täcker de flesta bolån med kontantinsatser.

Privatlånet har högre krav

Som vi nämnder så får man betala lite mer för ett privatlån utan säkerhet. Bankerna och långivarna vill ha tillbaka sina pengar och då måste man ta ut en större avgift för det, räntan blir högre. Räkna ut alla möjliga scenarion som kan hända. Vad händer om du förlorar jobbet och måste leva på en mindre lön under en kortare tid. Kommer det att fungera? Allt som kan påverka är bra att notera. Är man två stycken som ska ta lån så behöver båda parter räkna ut ändringar som kan ske.

Betala av privatlånet och topplånet först

Den allra största kostnaden för ert nya boende kommer troligen att hamna på topplånet och privatlånet om ni väljer att låna för hela köpet. Därför är det viktigt att betala av dessa två först och satsa allt på att amortera på privatlån och topplån. Kommer ni ner med dessa lån eller får bort dem helt sänks den totala månadskostnaden med väldigt mycket. Det är inte ovanligt att utgifter för bostadslånet går ner med 50 %. Men amorterar man inte på sina topplån och privatlån så minskar inte den skulden någonting, då betalar man bara ränta.

Eftersom ni äger fastigheten så betalar ni in till er själva och er investering. Tänk på det. När ni betalar lånen är det ingen hyra som består år ut och år in, nej det blir faktiskt mindre och mindre ju längre tiden går och tillslut så har ni inga kostnader kvar. Samt att hela fastigheten är er.