Om kreditkort

I hushållen i Sverige finns det idag minst ett kreditkort och här ska vi förklara vad ett kreditkort är och vad som skiljer det och ett vanligt bankkort.

På ett sätt är ett kreditkort ett lån fast man lånar inte alla pengarna på engång. Ett kontokort eller bankkort är ett betalkort som är direkt kopplat till ditt bankkonto. Den summan som finns på ditt konto är den summa du kan betal med hjälp av ditt kort. Men ett kreditkort är ett vilande lån som kan användas i nödfall eller vi andra situationer där man kanske inte har tillräckligt med pengar på sitt vanliga bankkort och konto.

Det fungerar ungefär så här:

Du har ett kreditkort med en beviljad kredit på t.ex. 10 000 kr och dessa kan du använda hur du vill. Du betalar som med ett vanligt bankkort men pengarna som dras läggs upp som ett lån. Nästkommande månad får du en betalningsavi eller så kommer den summan som har används dras från ditt konto. Vissa utgivare har helt avgiftsfria köp med kreditkort. D.v.s. det du handlar för får du betala efter ungefär en månad. Det kostar inget extra. Du får 30 dagars kredittid på dig och det kan vara väldigt bra om det skulle hända någonting som kostar mycket pengar precis i slutet av månaden innan lönen kommer in på kontot.

Går kylskåpet eller diskmaskinen sönder, ja då kan kreditkortet komma bra till hands. Betala med kortet direkt. Betala sedan tillbaka det efter att du har fått lön nästa månad. Det är en säkerhet för väldigt många familjer.

Välj att låna pengarna under en längre tid

Har man inte möjlighet att betala tillbaka allt nästkommande månad finns det en möjlighet att låna dessa pengar under en längre tid. På inbetalningskorten kan det stå ett minsta belopp att betala in. Har du betalat 5000 kr med kreditkortet men du har bara råd att betala tillbaka 2500 kr den ena månaden och resten nästkommande, då betalar du bara 2500 kr och då läggs det på en liten ränta på nästa faktura som skickas ut från den som har gett ut kreditkortet.

Det kostar sällan pengar om man betalar tillbaka allt inom den tid som är satt på fakturan men när man ska dela upp betalningen, det är då det tillkommer avgifter och räntor. Dock så kan det tillkomma en årlig avgift för själva kortet på någon hundralapp samt fakturaavgifter.

Kreditkort allt vanligare hos företag

Företag som har konto hos Banken har i de flesta fall ett kreditkort per automatik. Det är på både gott och ont. Det bästa är att man kan bibehålla sin likviditet då betalningar som sker med kreditkortet inte faktureras förrän nästkommande månad. Men vissa företag kan bli bakbundna av bankerna som sätter kreditgränsen på korten. Oavsett om företaget har en miljon på sitt bankkonto men gränsen på kreditkortet är maxat så kan de inte köpa fler saker med kortet. Då måste man höja kreditgränsen på sitt kort eller göra en inbetalning. Något som kan ta flera dagar.