Vad är omstartslån?

På flera håll har det dykt upp lånerbjudande om ett lån som heter ”omstartlån”. Det är någonting som inte har fått så stor spridning än men det är ett intressant koncept som bland annat Marginalen Bank har.

Omstartlånet ska ge den som lånar pengar en ny start i livet, på det ekonomiska planet. Det ska ge denna person, eller personerna en möjlighet till att göra bot på sina eventuella misstag. Omstartlånet ska i första hand gå till att lösa skulder som ligger hos Kronofogden och det är en del av kravet som ställs på den som ska låna pengar.

Vad gäller för att få ett omstartslån?

För att få ett omstartlån enligt Marginalen Bank så ska du/ni:

  • Vara minst 25 år och vara folkbokförd i Sverige
  • Ha en årsinkomst på minst 200 000 kr. Tillsammans med medsökande ska inkomsten vara minst 350 000 kr.
  • Du måste lösa inkassokrav och skulder hos Kronofogden för lånesumman innan du använder pengarna till någonting annat.

Du kan ansöka om omstartlån om du har en betalningsanmärkning. Hade man inte fått låna med betalningsanmärkning eller med en skuld hos Kronofogden så hade själva syftet varit bortkastat. Detta omstartlån ska vara en riktig omstart där man blir tvingad till att betala sina skulder. Det ska inte vara ett lån som man använder till andra saker, investeringar eller liknande. Men efter att dina skulder är betalda så kan du använda pengar hur du själv vill. Den minsta lånesumman är 100 000 kr och är dina skulder inte så stora blir det en slant över till annat också.

Äger du eller en närstående bostad så kan du använda dem som säkerhet. Du anger detta i den låneansökan du skickar in till långivaren. Bor du tillsammans med någon på samma adress så måste du prata med denna person, som ska fylla i sina uppgifter. Om man anger bostaden som säkerhet måste den som äger en del av den också vara med på att man använder den i ansökan.

Omstartslån kan rädda många och ge dem en andra chans

Vi tycker att iden med omstartlån är mycket bra. Att man tar med kravet att skulder och inkassokrav ska betalas i första hand ger ett seriöst intryck. Ibland vill långivare bara tjäna pengar till varje pris men med detta alternativ så får man verkligen en ärlig chans. Alla parter bidrar till en bättre sak, något som förbättrar samhället i slutändan.

Lånet ska gå att läggas upp på hela 50 år och det kan vara bra för att iden är att man ska betala tillbaka sitt omstartlån också tillslut. Sköter man inte det så tappar lånet sitt syfte och man hamnar ganska snabbt på ruta ett igen. Men när man ansöker om omstartlånet så får man en uträkning och information på hur mycket man ska betala tillbaka per månad. Hur står räntan och alla kostnader blir.

Men när alla skulder är betalda, alla inkassokrav och skulder hos Kronofogden så kan man andas ut. Vi tror på att omstartslån blir vanligare i framtiden.